Henna-Mari Luolamo (Biografia)

Koulutus

Henna-Mari aloitti lauluopintonsa Joensuun konservatoriossa, josta jatkoi Turun Ammattikorkeakouluun Musiikkipedagogin opintoihin. Turusta valmistuttuaan hän jatkoi oopperalaulutaiteen maisteriopintoihin Slovakiaan Banská Bystrican taideakatemiaan, josta valmistui v.2012 erinomaisin arvosanoin professori Eva Blahován johdolla musiikin maisteriksi.

Hän on täydentänyt ammattiopintojaan erilaisilla mestarikursseilla ja yksityisopinnoilla opettajinaan mm.Peter Berne, Peter Dvorsky, Jorma Silvasti, Ilmo Ranta, sekä Mikko Franck ja Rilla Kyykkä.

Taiteellinen toiminta

Henna-Mari on vuosien varrella toiminut freelance-laulajana sekä
kamarimusiikkikokoonpanojen että kaupunginorkesterien solistina Suomessa ja Keski-Euroopassa. Kirkkomusiikin solistina hän on laulanut mm.teoksissa G.Fauré: Requiem, W.A.Mozart: Requiem, Haydn: Missa Brevis , G.Pergolesi: Stabat Mater. Hänet tunnetaan LuoTu-lauluryhmän jäsenenä, joka on konsertoinut aktiivisesti ympäri Pohjois-Karjalaa
v.2007 lähtien. Hänen oopperaroolejaan ovat olleet Mozartin Taikahuilun Pamina (Joensuu), sekä 1.Nainen ja 1.Poika (Weimar, Saksa), sekä Cosi fan Tutten Despina (Joensuu).

Hän on myös esiintynyt draamallisessa Petit soirée -tilausproduktiossa Aino Acktén roolissa Savonlinnassa. Henna-Mari on monipuolinen ja ilmaisukykyinen esiintyjä, joka on kotonaan lavalla sekä oopperan, operetin, että musikaalisävelmien maailmassa. Hän on vuosien mittaan esiintynyt sadoissa konserteissa aina pienimuotoisista kamarimusiikkiteoksista oopperagaaloihin ja yksityistilaisuuksiin.

Pedagogi

Henna-Mari on opettanut yksityisesti laulua jo yli kymmenen vuoden ajan. Itä-Suomen yliopistolla hän on toiminut laulun- ja äänenkäytön yliopisto-opettajan toimessa v.2015 lähtien.

Hänen vastuullaan on ollut Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuslaitoksen musiikin sivuaineopintojen laulunopetus, sekä varhaiskasvatuksen äänenkäytön opetus. Hän on toiminut myös useiden kuorojen äänenmuodostajan tehtävissä.

 

Hyvinvointivalmentaja:

Henna-Mari valmistui Hyvinvointivalmentajaksi kesäkuussa 2022. Hän täydensi ammatillista osaamistaan tässä vuoden mittaisessa koulutuksessa, jonka monipuolinen sisältö piti sisällään mm. ravintovalmennusta, ryhmän ohjaamista ja valmennusta, monipuolisesti eri lajien liikunnanohjausta (kuntosaliohjaus, kahvakuulaohjaus, spinningohjaus, kestävyyskunnon harjoittaminen, uimaopetus, kehonhuolto) psyykkistä valmennusta, Ecotraining- koulutusta sekä Hyvinvointipalvelujen tuottamista ja kehittämistä.

Hyvinvointivalmentajana hän pystyy toimimaan sekä yksityisten asiakkaiden että ryhmän valmentajana hyvinvoinnin koko toimintakentällä, sekä hyödyntämään hyvinvointivalmennuksen työkaluja myös äänenkäytön valmennuksessa erilaisten liikkuvuus- ja kehonhuoltomenetelmien avulla.

 • ”Laulunopiskelu Henna-Marin kanssa on ollut erinomainen kokonaisuus asiantuntijuutta, tarkkuutta, tavoitteellisuutta, musikaalisuutta, hyväntuulisuutta ja huumoria. Henna-Mari sanallistaa taitavasti sitä, mihin kunkin hetken työskentelyllä pyritään ja hänen käyttämiään mielikuvia on ainakin itseni ollut helppoa ja luontevaa ymmärtää. Henna-Marin laulutunneille on aina kiva tulla ja tunneilla on rento, mutta samalla myös tavoitteellisen tekemisen fiilis, johon mahtuu myös x-määrä hersyvää naurua joka kerta!”

  -Melina

 • ”Koen löytäneeni työvälineeksi tulevaa työelämää varten oman ääneni ja sen terveen hyödyntämisen osana luokanopettajan sekä musiikinopettajan työtä..Kiitos tuhannesti kaikesta opista, tuesta, tsempistä ja aidosta läsnäolostasi laulutunneilla. Ammattitaitoisuutesi,
  lahjakkuutesi ja oma intohimosi musiikkia kohtaan välittyi opintojakson aikana, mikä inspiroi ja motivoi itseä valtavasti. Opetuksesi oli koko lukukauden äärimmäisen laadukasta, kohtasit ja huomioit yksilönä, mikä oli hienoa. Annoit matkan aikana paljon palautetta, mikä oli ilo huomata. Loit uskoa siihen, että minä todella pystyn ja osaan, jos annan vaan mennä. ”

  -Sara

 • ”Laulamisen lisäksi koen, että oikeaa äänenmuodostustekniikkaa voi kuitenkin hyödyntää myös kouluarjessa ihan tavallisissa puhe- ja opetustilanteissakin… Äänestä täytyy pitää huolta, ja keskittymällä oikeanlaiseen äänenmuodostustekniikkaan myös puhuessa on mahdollista ehkäistä
  äänen vaurioitumista. Tässä hyödyksi voivat olla myös lukuisat äänenavaus- ja lämmittelyharjoitukset, joita laulutaidon opintojaksolla on harjoiteltu”

  -Samuli

 • ”Laulutunneille oli aina oikein mukava tulla ja pidän, että tunnin aikana sai palautetta, siitä kuinka
  sujuu ja palaute oli rakentavaa ja positiivista”

  -Pia

 • ”Musiikin perus- ja aineopintojen aikana olen oppinut monia lauluteknisiä taitoja ja olen lisäksi
  oppinut käyttämään ääntäni monipuolisemmin eri tilanteissa. Olen muun muassa oppinut löytämään lauluun tukea koko kropastani, jolloin laulaminen ja muu äänenkäyttö ei rasita äänihuulia ja kontrolli säilyy paremmin laulaessa” -Inka

 • ” Sinun laulutunneillasi ei tarvitse jännittää ja otat ihmisen vastaan aina yksilönä ja osaat löytää sen jujun, millä juuri minä opin parhaiten. Osaat selittää asioita ymmärrettävästi ja mielikuvien kautta ja herätät halun oppia lisää. Löydät juuri minun vahvuuteni ja toiveet ja jaksat aina kannustaa. Olet rautainen ammattilainen ja ihana persoona. Laulutunnin jälkeen on aina sellainen olo, että joka kerta on oppinut jotain uutta ja lisäksi on naurettu paljon! ” -Tuula